fbpx

Monteurs, dokters of kinderdagverblijfleidsters kunnen natuurlijk niet thuiswerken. Maar als je bijvoorbeeld een beroep hebt als webdesigner, boekhouder, afslankconsulent of software developer, kun je over het algemeen prima buiten kantoor werken. Naast je laptop en een gezonde dosis discipline heb je niets meer nodig. Zomaar wat voordelen van thuiswerken: meer concentratie want je wordt niet afgeleid door collega’s, geen files en je kunt je eigen tijd indelen. Heerlijk! Maar thuis lonkt op een mooie dag wel de tuin, of dat ene huishoudelijke klusje waar je maar niet aan toe komt, of de gezellige buurvrouw met een kopje koffie… Ook als je thuiswerkt moet je natuurlijk gewoon je uren maken en je werk goed doen. 

 

1. Kleed jezelf aan. Lose your pyjamas! De weg van je bed naar je laptop is enorm kort als je thuiswerkt. De verleiding om in je pyjama achter je laptop te kruipen is groot. Maar onthoud: als je jezelf aankleed, dan verkeer je in de werksfeer i.p.v. chillsfeer. En voor thuiswerkers die liever gewoon in joggingpak blijven: trek dan in ieder geval je schoenen aan. Ga ook gewoon aan een bureau of eettafel zitten en lig niet op de bank of bed.

2. Maak een planning. Stel aan het begin van de dag realistische doelen. Noteer ze op je to-do lijst en streep af als je een taak hebt afgerond. Dat geeft een voldaan gevoel! Dat geldt trouwens ook gewoon voor een normale werkdag op kantoor, maar bij thuiswerken helpt een to-do lijst ook goed bij het afronden van je werk. Thuiswerkers hebben soms moeite de dag af te sluiten en blijven nog tot laat doorwerken. To-do’s af? Computer uit!

3. Plan pauzes. Een veelgehoorde valkuil voor thuiswerken is de alom aanwezige afleiding. Maar heb je thuis echt meer afleiding dan op je werk? Ook daar loop je weleens heen en weer naar het koffieapparaat of je collega’s voor een praatje. Plan thuis 2 á 3 korte pauzes voor afleiding in. Reserveer 10 minuten voor bijvoorbeeld een huishoudelijke taak en zorg dat je je houdt aan tijd die je plant voor het ophangen van je was of het uitruimen van de vaatwasser. Daarna kun je weer met frisse moed verder!

4. Kies blokken productiviteit. Natuurlijk ben je altijd bereikbaar, maar zet gedurende enkele blokken van productiviteit je notificaties van email en whatsapp uit. Hiermee zorg je ervoor dat je lekker in de flow blijft werken en je je concentratie kan vasthouden.

5. Zorg dat je bij alle documenten kan. Het creëren van een fijne werkplek thuis is noodzakelijk om goed te kunnen werken. Denk aan een bureaustoel, maar ook aan de toegang tot documenten. Check voordat je thuiswerkt de VPN- of cloud verbinding.

6. Maak afspraken met je gezin of huisgenoten. Fijn dat je een dagje thuis bent, maar dat betekent niet dat je voor je kids kan zorgen of uitgebreid met je huisgenoot kan Netflixen. Maak voordat je thuiswerkt afspraken met degene die ook thuis zijn, zodat je niet onnodig gestoord wordt.

Je moet ook nadenken over de timing van thuiswerken. Je kan met je werkgever een vaste dag afspreken en dat vastleggen in je arbeidscontract, op die manier ontstaat er geen onduidelijkheid.  Daarnaast is het ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen thuis te werken als het uitkomt. Dan is het zaak dat je van te voren netjes aangeeft bij je werkgever of het goed is dat je een dagje thuiswerkt achter je laptop.

Bron: Monsterboard