fbpx

Carrièretips

 

 

Tips voor een succesvolle carrière

 

Vind je dat je alles uit je carrière hebt gehaald het afgelopen jaar? Deed je dingen die je leuk vindt, zonder constante stress en tegen een maximale vergoeding? En waarbij je ook nog tijd overhield voor je privé-leven?

Is het antwoord ‘ja’, dan mag je nu inderdaad dit venster sluiten. Maar aarzel je en kon het inderdaad wel wat beter, lees dan snel verder. Want met deze tips kan je echt het verschil maken. Hoe wij date weten? Omdat alle succesvolle mensen dit doen.

De lijst is gebaseerd op de uitkomsten van de observaties van Tom Corley die het gedrag van honderden succesvolle mensen vergeleek met dat van honderden weinig succesvolle mensen. Hij zag verrassende overeenkomsten in hoe succesvolle mensen hun dag indelen – en die zijn heel anders dan wat de minder succesvolle mensen doen. Hij schreef ze op in zijn boek Rich Habits – The Daily Success Habits of Wealthy Individuals. De hoofdlijnen vertaald naar de arbeidsmarkt:

 

1 – Maak doelen voor de lange en korte termijn

Succesvolle mensen zijn doelgericht. Ze doen dingen alleen als die in dienst staan van een hoger doel. Onsuccesvolle mensen weten niet waar ze heen gaan met hun werk en als ze al een vaag idee hebben, laten zich snel afleiden door zaken die niet in dienst staan van dat doel. Omdat ze het niet concreet hebben gemaakt. Om meer uit je carrière te halen, heeft het zin om grote jaardoelen te maken en die op te knippen in maanddoelen en zelfs dagdoelen.

Bij grote carrièredoelen kun je denken aan het halen van een jaartarget, het voltooien van een groot project, een promotie, een serieuze salarisverhoging of het afronden van een studie. Of een complete carrièreswitch! Maak de doelen concreet, bekijk welke subdoelen nodig zijn om daar te komen en leef daar elke dag naar.

 

2 – Studeer elke dag

Kennis is macht. Wie vertrouwt op wat hij tien of twintig jaar geleden geleerd heeft tijdens zijn opleiding, zal steeds verder achterlopen en ingehaald worden door jongere mensen met meer actuele kennis.

Hou dus altijd je kennis op peil en breid hem verder uit. Hierdoor kun je niet alleen je werk beter doen, het is ook leuker. En het maakt je gewild, waardoor je betere functies kunt krijgen, grotere projecten naar je toe kunt trekken en simpelweg een hoger salaris kunt bedingen.

Tijdrovend? Skip gewoon een paar van die nutteloze tv-programma’s in de avond. Zorg dat je minimaal een half uur per dag aan zelfstudie besteed. Elke dag. En ga niet pas studeren als je je baan dreigt te verliezen, want dan ben je te laat. Weet dat succesvolle mensen ook elke dag bijleren.

 

3 – Werk elke dag aan je relaties

Relaties zijn goud. Want relaties helpen je verder te komen in je carrière. Zelf kun je veel, maar met de hulp van anderen kom je altijd verder. Succesvolle mensen onderhouden hun relaties dan ook net zo goed als een boer zijn gewassen.

Creëer een systeem waarin je je relaties goed kunt managen. Onthoud namen, verjaardagen, geboortes van kinderen en geef er aandacht aan. Ga naar bijeenkomsten waar interessante mensen zijn en beantwoord telefoontjes en e-mailtjes altijd zo snel mogelijk.

Ook hiervoor geldt: ga niet pas contact zoeken als je iets nodig hebt, maar maak er een dagelijkse routine van. Geef voordat je mogelijk iets terug krijgt. Maar steek je tijd niet in mensen die energie vreten en die een negatieve kijk op het leven hebben. Omring jezelf met andere succesvolle mensen en je zult zien dat het uitbetaalt.

 

4 – Eet elke dag gezond

Een gezond lichaam heeft meer energie. Succesvolle mensen weten dat en daarom letten ze er elke dag op wat ze in hun mond stoppen. Ze vervallen niet in vreetbuien en doen niet aan stress-eten. Omdat te veel verkeerde voeding energie kost en zo uiteindelijk alleen maar tot nog meer stress leidt.

Wat de beste voeding is, is een discussie die ik hier niet wil voeren, omdat daar talloze verschillende theorieën over bestaan. Maar algemeen aangenomen is dat suiker een dikmaker en energievreter is en dat water noodzakelijk is om scherp te blijven. Vermijd dus zo veel mogelijk zoete producten en drink minimaal 1,5 liter water per dag. Je zult merken dat je meteen een stuk productiever wordt.

En bedenk: afvallen doe je niet in de sportschool, maar in de keuken. Voedsel heeft een veel grotere invloed op de kilo’s in je lichaam dan die paar kilometer op de loopband.

 

5 – Beweeg elke dag minimaal een half uur

Hoewel sporten misschien niet de beste manier is om op gewicht te blijven (de juiste voeding heeft zoals gezegd meer effect) is bewegen wel belangrijk. Bewegen houdt niet alleen je lijf fit, maar ook je geest. Uit onderzoek blijkt dat bewegen mensen slimmer maakt en stress vermindert. Zeker als je een kantoorbaan hebt en de hele dag achter een computer zit, heb je er baat bij om regelmatig de benen te strekken. Beweeg minimaal een half uur per dag. (Leestip: Laat je hersenen niet zitten van Erik Schreder)

 

6 – Creëer een DO IT NOW-houding

Succesvolle mensen kennen geen uitstelgedrag. Als ze iets moeten doen, doen ze het gewoon. Ook als het iets is wat ze niet per se leuk vinden. Ze werken hun todo-lijst voor die dag direct af en schuiven geen zaken door naar morgen. Hierdoor houden ze controle over hun acties, omdat de kans dat ze iets vergeten een stuk kleiner is. Mensen die uitstellen, lopen dat risico wel, waardoor ze achter de feiten aan komen te lopen. Een DO IT NOW-houding past bij mensen die hun doelen willen halen. En het zorgt ervoor dat ze die doelen ook halen.

Voorwaarden voor succes

Dat succes een keuze zou zijn, is een cliché die ook niet helemaal waar is. Want succes – of het uitblijven ervan – is van meer factoren afhankelijk dan je eigen instelling. Maar het is wel opvallend dat succesvolle mensen al deze bovenstaande eigenschappen hebben. Het lijkt dus wel een voorwaarde voor succes. En je hebt wél de keuze om die voorwaarden te scheppen of niet.

 

Wil je dus de kans vergroten dat je komend jaar succesvoller bent in je carrière, begin dan met het zetten van deze stappen. Niet een beetje, maar overtuigend en elke dag. Net als de andere succesvolle mensen doen. Zo gek is het dus niet.

Bron: Monsterboard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Vacatures

  Bekijk ons actuele aanbod van vacatures en solliciteer!

  Direct inschrijven

  Schrijf je in en wij gaan voor je op zoek naar de perfecte job!

  Curriculum Vitae

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ultricies, ex id sodales tincidunt, nibh ligula aliquet lorem, in posuere quam nulla sed erat. Lees alle tips

  Linkedin

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ultricies, ex id sodales tincidunt, nibh ligula aliquet lorem, in posuere quam nulla sed erat. Lees alle tips